Güncelleme:
15.11.2006
             

 

Site içi arama


google'da ara
antikapitalist'te ara


ODTÜ’de hep beraber bir ışık yaktık

Ozan Ersan

Şemdinli olaylarından sonra ODTÜ’lü muhalifler YÖGEH çağrısı ile “okulda ne yapmalıyız” sorusu üzerine bir araya geldik. Yaklaşık 90 kişinin katıldığı ilk toplantı da gelişmeler değerlendirildi, somut öneriler tartışıldı ve bir eylem planı oluşturuldu. Bütün bunlar iki saat gibi çok makul bir sürede gerçekleştirildi.

Değerlendirme ;Şemdinli olayının aslında Susurluk’un bir devamı olduğu, Susurluk’ta tam olarak ortaya çıkarılamamış ordunun suçüstü yakalandığı şeklindeydi. Susurluk sonrası eylemlere atıfta bulunmak amacıyla, “ışıkları aç-kapa” eylemini başlatılması önerildi. Sorunun etraflıca tartışılabilmesi için bir de panel düzenlemeyi kararlaştırdık.

Işık eylemleri akşam 18’de başlayan ve kampüsü özellikle de yurtların bulunduğu bölgeyi dolaşan meşaleli yürüyüşlerle birlikte gerçekleştirildi. Ortalama 100 kişinin katıldığı yürüyüşler Şemdinli olayını protesto etmek için yurt sakinlerini ışıklarını açıp kapamaya davet etti ve yankı yarattı.

Bu etkinlikler okulda Şemdinli olayları konusunda bir düzeyde hassasiyet olduğuna işaret ediyordu. Ancak bu hassasiyetin yaygınlığını tam olarak ölçemiyorduk. Bir şeyler sezinliyorduk ama emin değildik.

Düzenlediğimiz panel bu konuda daha iyi bir fikir verdi. 22 Aralık ODTÜ açısından sınavlardan bir gün öncesine rastlamsına ,dolayısıyla katılımın olumsuz etkilenecek olmasına rağmen paneli yapmaya karar verdik. Yoksa ikinci döneme kalacaktı.

Kürt ve Türk muhalefetine mensup 20 kişi aktif bir şekilde paneli dondurucu soğuğa rağmen inşa etti. Bu süreçte, yurt odalarını, sınıfları ve kantinleri tek tek dolaşarak yaklaşık 300 kadar afiş asıp ve yine yaklaşık olarak 5 bin adet el ilanı dağıtarak dört gün gibi kısa bir sürede toplantıyı duyurduk.

Panelistler Yusuf Alataş (İHD Gn. Bşk.), Celalettin Can (78’liler Vakfı Girişimi Bşk.) ve Pınar Selek (Sosyolog- Gazeteci yazar) Hakkari, Şemdinli ve Yüksekova’da yaşanan somut gelişmeleri, bunların hukuksuzluğunu, derin devlet ve 12 Eylül rejimi ile ilişkisini etraflı bir şekilde değerlendirdiler, Şemdinli’nin aydınlatılmasının demokrasi mücadelesi ile bağını kurdular. Katılımcılar kendi hassasiyetlerini ifade ettiler.

Panel, 200’le başlayan ve sonra gelenlerle 250’ye yaklaşan katılımcı sayısı ile ODTÜ’de uzunca süredir yapılmış olan en geniş katılımlı toplantı oldu.

Bütün bu süreç içeriği ve katılımıyla sadece buna emek vermiş aktivistlerin değil biraz daha dışarıdan takip edenlerin de “birlikte yapabiliriz” umudunu yükseltti. Ne yazık ki Şemdinli olayları sürüncemeye bırakıldı. ODTÜ vb yerlerdeki çabalar da izole kaldı.

Bana göre hiçbir şey bitmiş değil. Birlikte çalışma, hassasiyetleri buluşturmak için katalizör işlevi gördü, bir sinerji yarattı, bir ışık yaktı. Bizler hiç de yalnız olmadığımızı gördük. Muhalefet güçlendi. Bu ışık önümüzdeki süreci de aydınlatacak. .

Antikapitalist; Sayı 36; Şubat 2006

'Kürt Sorunu' sayfasına dön
sayfa başına dön